Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Ekologičtí aktivisté jakoby se nemohli shodnout na tom, co je vlastně ekologické. Na jednu stranu by moc chtěli elektrická auta, ale nechtějí, aby se pro ně stavěly továrny. Tesla tak musí pozastavit výrobu německé Gigafactory.
PetrP7 (116) | 19.2.202014:59
...současné pojetí elektromobility je ­"ekologičtější­" jen tím, že zplodiny se nevypouštějí ve městech, ale z elektrárem. Německo, Británie a přímořské státy sice aspoň něco vyrobí z větrných farem na moři, ale co ostatní ...?
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 19.2.202015:14
Kdyby jim materiál na ­"úžasné eko farmy­" nevyrobila totálně neeko pálením Australského uhlí Čína, tak by u pobřeží měli leda velké hnědé. Nic z toho není zdroj elektřiny, jen baterie.. Čína do ní vloží energii a ta se pak uvolní v evropě. ­(za mnoho, mnoho let a zcela neřiditelně­) A jediné co je na celém humbuku obnovitelné, jsou otroci v Africe, těžící suroviny. Sami se množí, když pomře moc, stačí nalovit nové. Akorát nevím, nás obecně ve školách učili, že otrokářství je velmi fuj. Zato pro ­"ekology­" co v životě neodpracovali rukama jedinou hodinu je to asi správná volba. ­"Obnovitelný zdroj­".
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 19.2.202015:41
Pokud jde o elektřinu, tak emisně vychází elektromobilita i se všemi těmi uhelnými elektrárnami jako čistější, a to i u nás v ČR. Nemusíme být ani na pobřeží a už dnes se blížíme k polovině emisí spalovacích aut. Takže nemáš úplně tak pravdu. Elektromobilita má ale zatím jeden obrovský problém a výroba elektřiny to opravdu není. Je to výroba akumulátorů. Tam tkví celý průšvih tohoto řešení. Ale to, co je dnes špatné, může být v budoucnu lepší. Kdo ví, jaké akumulátory budou takové vozy používat třeba za 20 let.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 19.2.202016:24
Jenže elektromobil bez baterií asi zařídíte dost těžko. A co tak sleduji všechny ty ­"super zázračné a převratné­" baterie, nějak nevzpomínám na snadno vyrobitelné z materiálů, kterých jsou dostupná velká množství a kvůli kterým se nemusí ničit příroda jinde. Vykácet prales támhle, dovézt to do Evropy a vydávat za ekologii je zrůdnost.. Natož, když se mezitím vytvoří toxická jezírka, vybijí nějací domorodci, celý materiál se proveze párkrát kolem rovníku, protože byznys je byznys..

PS: aby nedošlo k omylu: já jsem pro ekologii a ochranu přírody. Ale pro SKUTEČNOU ekologii a ochranu. Ne mediální halo a šidítko, nba kterém si někteří pěkně mastí kapsy.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4982) | 19.2.202016:34
https:­/­/www.svethardware.cz­/ibm­-ma­-ekologickou­-revolucni­-baterii­-k­-vyrobe­-vyuzije­-i­-morskou­-vodu­/50921

Tahle třeba vypadá slibně a stojí za tím IBM, což by mohlo znamenat, že by z toho něco i nakonec mohlo být. Ono nejde zas tak o to mít 100% ekologickou baterii, což v podstatě ani nejde, ale o to, udělat to čistěji než dnes. A bez toho vývoje a mezistupňů se k tomu nikdy nedostaneme. Odsuzovat dnešní baterky je poněkud nesmyslné, protože bez dnešních nečistých baterek nemůžeme mít baterie zítřejší ­(a čistější­). Každopádně dobré by bylo, kdyby se drancovalo co nejméně a co nejrychleji přešlo k těm dalším a lepším mezistupňům.
Odpovědět0  0
nikto (37) | 18.2.202019:48
V ramci vyroby vraj ekologickych elektroaut ideme vymlatit kus lesa... To je tak ekologicke!
Chodte sa pozriet, co dorobili developeri v Jasnej v Nizkych Tatrach!!! Tam je vidiet, coho su schopni niektori zapredanci! Hlavne ze je to v narodnom parku!
Odpovědět1  1
eMKejx (108) | 19.2.202011:00
u nas uz nie su velmi narodne parky, ale skor narodne sidliska. Ale v nasej slovenskej skorumpovanej spolocnosti je to bezne. Developeri u nas pekne vyuzili naivity spolocenstiev ci urbarov ktore im dovolili za almuznu vykacat stovky rokov stare stromy, kosodrevinu a pod. Ved co je to tatra 815 na Chopku vsak, nic nerealne. Kebyze to robia s rozumom aspon, ze mozte kacat mozte stavat ale dajte nam 50% podiel. ak nie tak papa. No ale oni zobrali aj to co im dali, ze im vykacu ich vlastne stromy a hlupakom to stacilo, nabalili sa raz, takto mohli zarabat roky. Ale tak mozno to niekde tak aj je. Po Vysokych Tatrach nasledovali Nizke. Dufam ze nas nic take nepostretne najblizsie vo Fatre... Ale tie nie su tak lukrativne lebo tam nemame nejake tie stity... hoc tak Krizna s okolim nie su na zahodenie...
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 17.2.202018:16
Nevím, ale já to slyšel podané trochu jinak. A sice, že celá oblast je vlastně přírodní rezervace. A v podstatě jí na ­"ekologickou továrnu­" obrovský kus padne. nevím, ale jestli je to pravda, pak jde o zrůdnost. Fabrika se dá klidně postavit o kilák dál..
Odpovědět2  5
Skrew (28) | 17.2.202019:32
To mi neprijde moc pravdepodobne. Ekologie je velmi dulezitou soucasti image znacky. To misto mu predpokladam nabidli nemci a ti asi taky nebudou tak blbi. Pochybuju, ze by Musk bouchl pesti do stolu a rekl ­- najdete mi nejakou rezervaci, budeme stehovat plze, mlze, hlavonozce, to se mi bude hodit na Twitter.
Edit: Leda ze by tu lokaci prolobovali inzenyri ze Stuttgartu :D
Odpovědět5  0
Milan Šurkala (4982) | 18.2.20208:31
Tak on tam problém s nějakou přírodní ochranou opravdu byl ­(hraničí to s nějakou přírodní rezervací, částečně tam zasahuje nebo tak něco­).
Odpovědět2  0
tombominos (1345) | 19.2.202010:25
Musk urcite nebouchal, na to ma cely ansamble lidi, kteri tyhle veci domlouvaji za neho a tyhle kseftiky domlouvaji, klidne i za protisluzbicku. On osobne mozna ani nevedel, kde to presne bude.
Na druhou stranu, nicit k vuli toho zivy les je zvracenost.
Odpovědět0  0
Skrew (28) | 17.2.202018:10
Mel to Elon postavit v CR. V severnich cechah uz mu uhlobaroni vykopali zaklady na gigatovarnu, tam by nemusel porazit ani jeden strom ;)
Odpovědět8  1
Tech-boy.lukas (1496) | 17.2.202018:07
To snad ví všichni že normálně myslící člověk nemůže být ekoterorista. Naftové auta jsou neekologická,benzínová jsou neekologická,elektrigká jsou neekologická,koně vyrábí metan ­"hovnama­" jsou neekoligická zvířata. Kolo ­(bicykl­) potřebuje pneumatiky je to neekologické,tak co nám zbývá,chodit pěšky ale za použití ekologických bot!!! Nevím jak muže tesla ovlivnit jakou energii budeme do ekologického auta ­"čerpat"
Odpovědět3  2
zero8327 (117) | 18.2.20207:24
Treba si vypočuť najaké fakty od p. Staňek­-a s SAV ­( https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=Fb2N_0x75hM ­), a hneď Vám tá rovnica s CO2 a elektromobilitou začne pripadať vlastne smiešna, lebo už aj keby sme prestali vypúšťať akékoľvek emisie, tak ­"kolieska stroja sa už roztočili­", ten sa nezastaví, až kým to tu všetko nenapraví.
Odpovědět1  1
Pate1973 (260) | 18.2.202017:12
A k těm kolečkům bych snad jen dodal že se neroztočila ona se totiž nikdy točit nepřestala a točit se nepřestanou i kdyby se člověk na hlavu stavěl.že to člověk ovlivnil je nepochybné ale do jaké míry není vůbec tak jasné jak se nás snaží přesvědčit mnozí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.